Tratamentul bolii hemoroidale

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt dilatatii venoase in care s-a acumulat sange si care nu mai circula corespunzator. Hemoroizii sunt rezultatul predispozitiei genetice la care se adauga o serie de factori favorizanti cum ar fi constipatia, statul in sezut in mod indelungat, efortul fizic intens de ridicare de greutati, fumatul..

La inceput hemoroizii sunt doar niste vene care s-au marit putin si au dimensiune de 2-4 mm dar care cresc in timp, neexistand in acest moment nici o metoda nechirurgicala de oprire in evolutie sau de tratament, Ca urmare hemoroizii sufera modificari crescand in volum si incep sa apara complicatiile: fisura anala , sangerarile, tromboflebitele, abcesul perianal, fistula perianala. Din momentul in care hemoroizii au cerscut atat de mult incat s-au exteriorizat prin anus, singura indicatie de tratament este cea chirurgicala, clasica.

Ce este tratamentul hemoroizilor cu benzi elastice?

Pacientul cu hemoroizi nu resimte prezenta acestei patologii decat destul de tarziu, astfel incat atunci cand anumite probleme il trimit la proctolog, medicul care efectueaza anuscopia stabileste diagnosticul de hemoroizi intr-un stadiu destul de avansat.  Din pacate doar complicatiile hemoroizilor aparute mai devreme trimit pacientul la medic si se stabileste un diagnostic mai precoce.

Medicul clasifica hemoroizii in patru grade , gradul I fiind cei mai mici si gradul IV sunt cei care sunt exteriorizati prin anus si a caror unica indicatie de tratament este cea clasica, chirurgicala.

Cel mai important lucru pentru tratamentul cu benzi elastice (cu ineluse) este prezentarea precoce la medic. Cum 85% din populatie este afectata de acest diagnostic, proctologii sugereaza o anuscopie obligatorie dupa varsta de 40 de ani chiar daca nu exista nici un simptom.

Procedura consta intr-o manevra de absorbtie a unui pachet hemoroidal per anuscop si ligatura hemoroidului la baza sa. Cel mai important lucru il reprezinta lipsa durerii deoarece manevra se desfasoara intr-o zona care nu doare absolut deloc. Tratamentul in sine pentru un hemoroid dureaza foarte putin, pacientul se ridica de pe masa de tratament si  pleaca nefiind necesara spitalizare.

hemoroizi interni si externi

La ce sa ma astept in timpul procedurii?

Pozitia pacientului pe masa de tratament este cea mai comoda, acesta fiind culcat pe partea stanga si cu genunchii flectati. Nu exista nici un fel de durere, bineinteles ca anuscopia este o metoda care are o anumita jena.

Manevra propriu-zisa de ligaturare este complet lipsita de durere sau orice alt simptom, eventuala mica hemoragie fiind perfect controlabila prin aplicarea unor bureti hemostatici.

Recomandarea cabinetului este de efectuarea manevrei pe un singur hemoroid, tratamentul repetandu-se o data la trei saptamani, pana se epuizeaza toti hemoroizii. Exista si posibilitatea ligaturii a doi sau trei hemoroizi odata, manevra care nu este lipsita de durere si de o frecventa mai mare a sangerarilor.

tratament hemoroizi

La ce sa ma astept dupa procedura?

Pacientii au praguri diferite de rezistenta la durere si 5% dintre ei resimt o usoara senzatie de durere. Pentru ei exista medicatie anti-durere care poate fi accesata in conformitate cu indicatiile medicului. Pentru marea majoritate exista doar o senzatie de presiune in noaptea consecutiva ligaturii, senzatie lipsita complet de durere si datorita medicatiei obligatorii indicata de medic timp de o saptamana dupa tratament.

Exista indicatii ale regimului igieneo- dietetic dupa tratamentul de ligaturare:

 • Fara constipatie
 • Amanarea scaunului de a doua zi pana la orele 10-12. Consumarea unei alimentatii lichide va ajuta in acest demers.
 • Intre zilele 2 si 3 va cadea hemoroidul ligaturat si este posibila aparitia catorva picaturi de sange pe hartia igienica.
 • In saptamanile 2 si 3 se cicatrizeaza acel loc din care a cazut hemoroidul si pastrarea unui scaun mai fluid va ajuta la cicatrizare.
 • Efectuarea unor bai de sezut ajuta de asemenea la vindecare rapida si completa, asa ca in saptamanile 2 si 3 se pot efectua bai de sezut cu ceai de pelin de exemplu.

La trei saptamani dupa o ligatura, procedura se poate repeta pana la eliminarea tuturor pachetelor hemoroidale.

Cand pot sa beneficiez de procedura?

Contraindicatiile acestei proceduri se refera la pacientii dupa varsta de 75 de ani, pacienti cu boli grave necompensate, pacientii sub tratament anticoagulant, pacienti care au avut o interventie chirurgicala in zona anala sau perianala in ultima luna.

Cat dureaza procedura?

Procedura propriu-zisa dureaza cateva minute si nu implica spitalizare sau scoaterea din campul muncii. Pacientul se poate intoarce la munca imediat cu conditia ca locul de munca sa nu implice ridicare de greutati sau conducerea auto pe o perioada mai mare de 1 ora.

Cat costa?

Beneficiati de reducere 50% la consultatie (50 lei redus de la 100 lei) si 50% la tratament (ligatura 1 hemoroid costa 200 lei, redus de la 400 lei)

Alte tratamente

 • Injectare acid hialuronic

  Acidul hialuronic este o substanță proprie organismului nostru, dar cel cu care lucrează medicul este obținut în laborator, este biodegradabil…

 • Peeling chimic

  Peeling-ul chimic medical reprezinta o metoda medicala nechirurgicala de exfoliere controlata la nivelul pielii

 • Terapia PRP/Terapia Vampir

  Tratamentul PRP= terapia vampir constă în obținerea de la pacient a unei cantități de sânge care în urma prelucrării se transformă în autoplasmă îmbogățită cu trombocite.

 • Tratament PELLEVE

  Pelleve este un tratament inovativ care tratează ridurile faciale fără chirurgie.

 • Ozonoterapie

  Ozonoterapia este o tehnică de ultimă generație, folosită în unele țări de peste 40 de ani, ce constă în  introducerea în organism pe diverse căi a unei cantități de oxigen-ozon.

 • Terapia PRP/Terapia Vampir

  Tratamentul PRP= terapia vampir constă în obținerea de la pacient a unei cantități de sânge care în urma prelucrării se transformă în autoplasmă îmbogățită cu trombocite.

 • Drenaj limfatic

  Sistemul limfatic este un sistem prin care circulă limfa format dintr-o serie de canale limfatice pe al căror traseu se află ganglionii limfatici.