Tratamentul bolii varicoase

Ce sunt varicele?

Acele vene pronuntate de pe membrele inferioare, vene mai mari sau mai mici, pot ascunde o problema medicala foarte serioasa numita reflux venos.. Multi dintre pacientii cu reflux venos prezinta pe picioare vene varicoase mari, sinuoase. De obicei, venele varicoase apar la nivelul gleznelor, gambelor si dau dureri, umflarea picioarelor, modificarea culorii pielii si, eventual ulceratii.

Varicele nu sunt doar o chestiune enervanta pentru calitatea vietii, ele sunt o boala care poate afecta pe oricine si la orice varsta. Femeile si pacientii peste 50 de ani au cel mai mare risc sa dezvolte varice.

varice desen

Cum apar varicele?

Sistemul circulator functioneaza datorita inimii care pompeaza sangele prin artere in tot corpul, sange care se intoarce inapoi la inima din tot corpul prin vene. In mod normal asa curge sangele de la inima prin artere si spre inima prin vene. Aceasta curgere a sangelui prin vene – intr-un singur sens, este mentinuta prin prezenta unor valve foarte mici, astfel incat sangele nu se intoarce in vena, ci merge tot inainte. Cand aceste valve se imbolnavesc, sangele cade inapoi in vena datorita gravitatiei. In acest fel creste presiunea sangelui in vena si aeasta se mareste, devine sinuoasa, dand aspectul tipic de vena varicoasa. Venele varicoase mici – spider veins – pot apare si in stadiile mai avansate, si in cele precoce ale acestei boli.

Care sunt simptomele varicelor?

Daca suferi de simptomele urmatoare este posibil sa suferi de varice:

 • Vene vizibile, vinetii
 • Modificari de culoare ale pielii
 • Picioare obosite
 • Umflarea gleznelor, gambelor in special la sfarsitul zilei sau dupa statul prelungit in picioare
 • Crampe musculare la nivelul picioarelor
 • Senzatie de arsura sau mancarime la nivelul venelor marite, mai ales in jurul geznelor.

Nu uitati ca venele varicoase sunt cele responsabile de ulceratii ale pielii care se numesc ulcere varicoase. Aceste ulcere sunt extrem de dureroase, foarte dificil de tratat cu tratamente foarte scumpe.

Singura veste buna este ca doar diagnosticul si tratamentul precoce ale acestor probleme medicale duc la succesul tratamentului acestei boli. Complicatiile acestei boli pot fi evitate doar prin prezentare la medic si tratament precoce.

Spider veins

Sunt acele vene foarte mici si vizibile ca o panza de paianjen, fiind foarte superficiale si nu depasesc 0,5 – 1 mm in diametru. Pot apare pe toata suprafata corpului. Cel mai frecvent se observa pe fata – in jurul nasului, pe obraji sau barbie. La fel de suparatoare estetic sunt cele de pe picioare, in special in regiunea superioara a coapsei, in spatele genunchiului si in jurul gleznelor. Spider veins sunt colorate in rosu, vinetiu sau albastru. De foarte multe ori reprezinta singurul simptom al varicelor nediagnosticate.

Succesul tratamentului pe termen lung al acestor vene se refera la intelegerea de catre medic a fiziopatologiei bolii varicoase si tratamentul tuturor componentelor bolii, nu numai a spider veins.

Vene varicoase reticulare

Sunt acele vene intradermice, dilatate, cu diametrul intre 1 si 3 mm si au un traiect sinuos. Pentru aceste vene metoda cea mai des utilizata si cu cele mai bune rezultate este scleroterapia, dar se practica si microflebectomia, ca si completare a tratamentului chirurgical clasic sau endovenos.

Optiuni de tratament

Tratamentul cel mai potrivit al varicelor dvs decuge dintr-o intelegere detaliata a fiziopatologiei si utilizarea corecta a tehnologiei pentru tratamentul varicelor. Existenta unei abordari holistice imi permite obtinerea celor mai bune rezultate in tratarea acestei probleme medicale. In functie de dimensiune, profunzime, prezenta refluxului venos se ia cea mai buna decizie cu privire la tratamentul varicelor, particularizand tratamentul pentru fiecare pacient in parte.

 • Scleroterapia

Este o metoda minim invaziva de tratament a venelor varicoase prin injectarea unei substante chimice. Echipamentul de vizualizare ma ajuta sa accesez vene pana la 7 mm in profunzime. Pacientul sta intins, comfortabil, nu are nevoie de anestezie si se injecteaza cu ace extrem de subtiri agent sclerozant la nivelul venelor varicoase.

imagine scleroterapie

 • Metoda cu radiofrecventa

Este metoda pe care o prefer in cadrul cabinetului meu ca principal tratament pentru spider veins, atat de la nivelul picioarelor, cat si de la  nivelul fetei. Metoda nu presupune anestezie de nici un fel pentru ca nu este dureroasa. Se lucreaza cu ace la fel de fine ca venele care se trateaza. Din varful acestor ace se emite un camp de radiofrecventa care inchide vasele definitiv. Nu lasa cicatrici, leziunile care apar imediat dupa tratament se vindeca in functie de locul unde se afla, la fata mult mai repede ca pe picioare.

 • Microflebectomia

Este o metoda de mica chirurgie. Se fac mici incizii la nivelul pielii,  se introduce un instrument chirurgical care seamana cu un carlig, se exteriorizeaza vena varicoasa si se intrerupe. De obicei se asociaza interventiei chirurgicale clasice sau cu laser endovenos

scleroterapie varice 250 lei

Alte tratamente

 • Injectare acid hialuronic

  Acidul hialuronic este o substanță proprie organismului nostru, dar cel cu care lucrează medicul este obținut în laborator, este biodegradabil…

 • Peeling chimic

  Peeling-ul chimic medical reprezinta o metoda medicala nechirurgicala de exfoliere controlata la nivelul pielii

 • Terapia PRP/Terapia Vampir

  Tratamentul PRP= terapia vampir constă în obținerea de la pacient a unei cantități de sânge care în urma prelucrării se transformă în autoplasmă îmbogățită cu trombocite.

 • Tratament PELLEVE

  Pelleve este un tratament inovativ care tratează ridurile faciale fără chirurgie.

 • Ozonoterapie

  Ozonoterapia este o tehnică de ultimă generație, folosită în unele țări de peste 40 de ani, ce constă în  introducerea în organism pe diverse căi a unei cantități de oxigen-ozon.

 • Terapia PRP/Terapia Vampir

  Tratamentul PRP= terapia vampir constă în obținerea de la pacient a unei cantități de sânge care în urma prelucrării se transformă în autoplasmă îmbogățită cu trombocite.

 • Drenaj limfatic

  Sistemul limfatic este un sistem prin care circulă limfa format dintr-o serie de canale limfatice pe al căror traseu se află ganglionii limfatici.